Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 00:57 - Как да анализирате дебиторската задлъжнялост
Автор: cmabg Категория: Бизнес   
Прочетен: 2690 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2013 01:04



За да управлявате ефективно паричните потоци на фирмата е необходимо да оцените текущото състояние на паричните средства по счетоводните сметки, а също и да анализирате задължеността на дебиторите. За анализа на дебиторската задлъжнялост Ви е необходимо да прегледате следните финасови показатели:
 
1. Пресметнете оборота на дебиторската задлъжнялост по формулата: Оборота на ДЗ = (приходи от продажбите/ средна дебиторска задлъжнялост)* количеството дни на отчетния период.
 
Приходите от продажбата вземете от отчета за приходи и разходи за анализирания период, презслетнете средната дебиторска задлъжнялост катосумата от вземанията от началото и края на очетния период разделите на 2. Умножете получения коефициент на броя дни на отчетния период. Пресметнете оборота на дебиторската задлъжнялост за предните отчетни периоди, по отделно, по най-големите дебитори/клиенти.
 
 
2. Анализирайте как се е изменил оборота на вземанията. Колкото е по-малък този показател, толкова по-добре. Ако броя дни на оборота на дебиторската задлъжнялост се е намалил, то това означава, че къпувачите активно си плащат, а платежоспособността на фирмата се е подобрила.
 
 
3. Изчислете коефициента на просрочената дебиторската задлъжнялост по формулата: КПДЗ= сумата на просрочената дебиторска задлъжнялост/ общата стойност на вземанията. Раззмерът на неизплатените вземания от отчета по дебиторската задлъжнялост, а общата сума на дебиторската задлъжнялост от счетоводния баланс.
 
 
4. Изчислете коефициента на просрочените вземания за предишните периоди.Проследете динамиката на измененията на коефициента. Ако този коефициент има тенденциа към увеличаване, това означава, че се увеличава дела на просрочените вземания. Увеличението на просрочената дебиторска задлъжнялост намалява оборота на паричните потоци и платежоспособността на фирмата.
 
 
5. Направете списък на дължимите вземания в края на отчетния период. От общата сума на задлъжнялостта извадете задлъжнялостта от реализацията на отчетния месец. Измерете динамиката на изменението на погасяването на задълженията към вас и направете изводи за забавянето или ускоряването на получените постъпления от реализацията на продукциата.
 

Обърнете внимание на:
 
 
Навременен анализ и мониторинг на вземания ще даде възможност за ефективно управление на оборотния капитал на компанията ви.
  

Съвети:
 
 •Следете своевременното плащане на клиентите ви и идентифицирайте длъжниците.

•Напомняйте на забравилите веднага след изтичане на срока за плащане(писмо по куриер или емейл). Ако плащането все о6те не е постъпило, звъннете на този, който е отговорен за плащането, понеже с течение на времето вероятността за плащане намалява.

 •Разбира се всичко зависи от големината на фирмата и процедурите по плащане. В по-малките фирми плащанията се удобряват от управителя и могат да бъдат наредени много бързо, но в по-големите фирми има специална процедура- проучете я! Други фирми изискват номер на поръчката на самата фактура и това може да забави платежа- осведомете се за това при самата продажба.
 
 
 
И помнете, че тяхната задача е да забавят плащането колкото се може по-вече, а вашата е да си вземете парите по-бързо. Успех!!!
 


 

Българска Асоциация по Кредит Мениджмънт
cmabg.com


 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cmabg
Категория: Бизнес
Прочетен: 16243
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930